Autentificare | Creare cont | Contacti-ne
 
 
Diverse     Bibliofilie     Orologerie     Bijuterii     Argint     Sticla     Sculptura     Pictura     Icoane     Covoare     Mobilier    

 
Maia Martin
 
Pe FanArt sunt expuse
14 lucrari de
Maia Martin.
 
 

Auto-prezentare

 

Biografie

2005 Diploma de licenta a Universitatii Nationale de Arte "N.Grigorescu"Bucuresti,Facultatea de Arte Plastice, specializarea Pictura;

1996 Diploma de bacalaureat si atestat sculptura decorativa, Liceul de arte plastice N.Tonitza,Bucuresti

Expozitii

2006 Expozitie de pictura "Ingerii mei " Galeria Basil Bucuresti

2005 expozitie de pictura "Veghetorii", Galeria Basil, Bucuresti,impreuna cu Simona Dumitru

2000 expozitie de pictura,Centrul cultural Pucioasa;

2000 expozitie de pictura,Galeriile de arta Sever,Targoviste:

2000 expozitie de pictura , Fondul plastic, Targoviste:

Expozitii de grup

2005 expozitie de pictura , Salonul Scolilor de Arta ,Pitesti

2005 expozitie de pictura si sculptura , "O noua realitate "expozitie de diploma , Centrul cultural, Pucioasa, impreuna cu Liviu Brezeanu (sculptura);

2005 expozitia de Diploma, la Galeria Etaj 4, Teatru National:

2005 expozitie de pictura "Mihai Serbanescu si invitatii sai",Galeriile de arta Sever, Targoviste

2001 expozitie de pictura , Salonul Scolilor deArta, Pitesti

2000 expozitie de pictura, Galeriile de Arta Sever, Targoviste

2000 "Colaje", "Mihai Serbanescu si invitatii sai",Fondul plastic,Targoviste

Adina Ştefan, într-o recenzie despre vernisajul expoziţiei „Veghetori” afirmă: „ Maia Martin, mai sensibilă, alege imagini cu îngeri, însoţite de comentarii metaforice, mesajul către privitori fiind, ca într-un vis, pregnant, dar eteric.”

Adina Ştefan, România Liberă

Absolventa are o viziune plastică personală asupra lumii. Ea propune o nouă realitate în care transpune, epurat, sentimentele realităţii cotidiene. Ea este înclinată mai mult către zona de cercetare. Lucrările ei sunt fie figurativ –abstracte, fie non-figurative. Dar figurativul predomină într-un suprarealism oniric de factură nouă.

O coloristă rafinată, ea însăşi mărturisea apartenenţa la un spaţiu populat cu „forme ce curg, se frâng, se răsucesc dramatic sau în vâltoare revenind apoi în linii calme şi forme sinuoase, dansante pentru a poposi într-un punct, un arc, o pată de culoare.”

Maia Martin are o mare putere de lucru, ea făcând parte din sfera artiştilor productivi cu mare perspectivă.

Mihai Şerbănescu,

membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Bucureşti

Maia Martin si calatoria sa in arhipelagurile visului

( “Visele mele trebuie sa-nveleasca sentimentele, fara echivocuri...”,

Charlotte Bronte, “Jane Eyre”)

Absolviti de impactul cu aluzia, alegoria, parabola sau “radiografia” senzatiilor, unii artisti ne ofera ei insisi –dincolo de trapele sau obstacolele ce apar in jocul ambiguitatilor proprii oricarei arte autonome- un fir calauzitor si, prin urmare, posibilitatea unei deschideri a fiintei lor launtrice, o poarta spre misterul care le-a “cucerit” imaginarul.

Pentru artisti precum Maia Martin( autoare a doua expozitii-sigiliu, prezentate in spatiul arhaizant al galeriei “Basil”: “Veghetori” si “Ingerii mei”) pictura ramane acea fereastra dincolo de care putem privi la cina de taina a ingerilor, la felul cum ei isi soptesc visele, la modul cum “plaseaza” cartile la masa sortii, totul petrecandu-se intr-o lume unde iluzia, tacerea si lumina insasi devin “instrumentele” dorintei de absolut; fiecare clipa harazita artei inseamna pentru ea o posibila conversatie cu visul si ipostazele lui.

Modalitatea plastica aleasa de Maia Martin provine din acel teritoriu specific avangardei, insa nu privita clasicizant, ci, intr-un chip ce amalgameaza senzorialul cu imaginarea suprarealista a limitelor trairilor. Din acest motiv, mesajul catre privitori are conturul unui vis vermeerian, pe cat de dominant, pe atat de evanescent. Artista poseda, in spatiul generatiei sale un simt aparte al apropierii universului, precum vechii orientali; ea aduce cu sine acel aer al “dramaticei” familiaritati cu lucrurile lumii inconjuratoare.

Nu atat modernitatea limbajului pictural se impune aici, cat schita unei calatorii in Septemtrionul sufletului, accentul cazand pe felul cum el navigheaza. O veritabila mitologie secreta se ascunde in aceste fragile “intemeieri” plastice si ea acopera relatia dintre autoare si semintele gandurilor sale. Se afla aici, precum altadata la Marc Chagall, in viziunea artistului angajat in stergerea vechilor monade livresti, careia i se substituie, printr-un gest absolvitor, subinteles o mitologie personala.

Atent structurata, pictura Maiei Martin trimite la acel chip seducator, dar purtator de nelinisti a lui Orfeu; ea ne impartaseste deopotriva si farmecul, si mantuirea, fiind gata sa renunte la ultima, pentru a se lasa invadata, cucerita de cea dintai. De aceea, ea are nevoie de priveghiul ingerilor, de acea aripa protectoare a visului; el, visul, o determina sa experimenteze, sa metamorfozeze stari si culori, chiar daca timpul o sfideaza.

Izvorate din dorinta de a transfigura un dans al formelor nascute din tr-o irewpresibila revolta, pe urmele lui William Blake si mastilor sale, panzele artistei par create cu emotia lucida a celui care se simte “asediat” de propria creatie. Daruite celorlalti, experientele acesteia anima materia inerta, transformand gesturile personajelor ei in tot atatea “opinii despre neliniste si abandonare”, cum le numea Paul Alexis. Si astfel, trairea senzitiva se preschimba la ea ,firesc, in trairea ideii.

Nu s-ar spune ca sentimentul se genereaza la aceasta, direct din culoare; libertatea constructiei nu are nevoie de intermediar. Reactiile personajelor sale nu sunt decat stilizarea voluntara, echilibrata, a universului natural.

Arta Maiei Martin este in acelasi timp o reverenta facuta memoriei si o invitatie la profunzime, la captarea si siguranta stapanirii miracolului. Creatoarea stie ca, pentru a fi fericit, omul nu invoca nici zeii, nici paradisul, ci doar un anume timp al implinirii, al rodirii, visat candva de un Franz Halls sau un Caravaggio. Permanent sau dimpotriva, efemer, ca si destinul sau

Poata ca mai tarziu, sunetul lirei culorilor Maiei Martin se va intoarce printre noi si, contemplandu-se o clipa intr-o oglinda invizibila va zdrobi struna ce i-a dat nastere.

Armand Steriadi

 
   
   
 

Michaela Nica Crăciun-album autobiografic

Echilibru si armonie in opera Michaelei Craciun

Mariana Pogonici - Scene de viata

Viorel Hutu si arta mozaiculuI

Daniel Craciun si meditatiile sale asupra vietii

Iluminarile traumei sau "Poveste din pestera cu soare"

Mai multe...      
 © Copyright 2004 Abc Soft Bucuresti srl. Site-ul este in constructie.