Nr. 15, 6 august 2016.   Revista de analiza si informatie culturala.
 
    Literatura  Publicistica  Arte vizuale  Muzica  Teatru  Cinema  Miscellanea
 

 

Redactor-sef:
Speranta Stefanescu

Secretar de redactie:
Armand Steriadi
Michaela Nica Crăciun-album autobiografic
 
In Sala Ronda a Cercului Militar Național , de curand mai precis pe data de 21 decembrie 2017 , a avut loc lansarea albumului autobiografic (avand si un caracter retrospectiv), al artistei Michaela Nica Crăciun.
Michaela Nica Crăciun este pictor, grafician, tapiser si s-a nascut in 1934. În 1961 devine membru al U.A.P. din România, filiala București. A fost căsătorită cu artistul plastic Eugen Crăciun (decedat in 2001)

Debutează în 1959 și de atunci participă activ la importante Saloane naționale și Municipale sau de tineret (de pictură,grafică,artă decorativă), pînă în 2006, dar și la diverse bienale, precum:Bienala “Ion Andreescu” la Buzău în 2004, sau la Bienala de pastel din București în 1994 și 1999 din Cercul militar national ;sau la Saloanele Moldovei (Chișinău și Bacău)între 1997 și 2001, în saloanele World Trade Center din București (2002-2005),la Salonul Anual de arta religioasa de la Biblioteca Națională din București din 2014.

Participările anuale numeroase o fac cunoscută în afara granițelor țării. Astfel, expoziția de la Torino, Bienala de tapiserie de la Lausanne, de la Salonul de pictură și grafică itinerant din Austria, Germania și Italia(1991-1992), la Galeria Cheval de sable din Paris în 2000, la galeria Etiene de Causans din Paris în 2002 sau din Bruxelles de la centrul Orfeu în 2006. Este membru Centrului internațional de tapiserie veche și moderna din Lausanne, Elveția.

Albumul reunește anii în care artista a expus, incepand din jurul anului 1958 și pînă în prezent. Propria prezentare a artistei, de la prima sa expoziție sintetizează crezul artistic, aspirațiile sale. ”Pentru prima expoziție personală am lucrat doi ani ca să selectez materialul care a fost expus. E greu sa vorbești despre tine și totuși, pe lîngă lucrările ce-ți exprimă gîndurile și sentimentele și concluziile la care ajungi la un moment dat asupra problemelor omului, sufletului și gîndirii sale asupra artei în general ; e necesară poate într o expoziție, și o completare la nivel verbal pentru unii vizitatori care vor să comunice cu semenii. In centrul atenției mele stă acest etern uman;numai această dragoste de oameni mă face să mă bucur în fața realității,să ajung la echilibrul dintre sufletesc și intelect. Problemele creației sunt numeroase pe tot parcursul vieții, iar la prima personală ai dori sa spui tot ce simți. Din confruntarea cu publicul,colegii și critica îți clarifici anumite probleme,temeri si arzi de dorința de a începe o noua etapă cu forțe sporite. E bine sa fii credincios idealului tău artistic, fiindcă sinceritatea contribuie la propria ta descoperire; să fii personal și să nu fii epigon din dorința de a te afirma mai devreme.`` sublinia artista intr-un interviu din anii `60 ai secolului trecut. Găsirea unor simboluri în tematica abordată e necesară, aparține gîndirii artistului și dezvăluie lucruri esențiale –mă refer la nudurile prezentate aici, precum “Inocența”, ”Maternitate” (compunerea elementelor amintește de forma oului), sau “Pereche”(coloana alăturată nudurilor e presărată de flori și păsări, adică elemente decorative cu rol de simbol). Coloritul i a fost impus adesea de tema aleasă.

"Dragostea de frumusețe, sinceritatea, expresivitatea, unicitatea,să nu le uiți pe tot parcursul vieții, să eviți stagnarea într o perioadă de succes,să mergi mereu înainte, să eviți epigonismul!” mentioneaza artista.

Albumul grupează opera după criterii cronologice și tematice. Astfel întîlnim capitole precum: Peisaje și figura, Peisaje în colecții , Flori și naturi statice, Pasteluri și ceracolor intre 1959-1979, Lucrări din anii 1970-1979, Tapiserii, lucrări din anii’80, lucrări din anii 1990, Picturi în ulei după anii 2000( inclusiv din colecții) cum ar fi: Florale și peisaje, Nuduri, sau din ciclurile “Baletul” și “Urbanul``.

Sunt incluse imagini cu artista și expozițiile sale, precum și numeroase referințe critice care evidențiază portretul unei artiste complexe, remarcabile în peisajul artei contemporane românești. Michaela Nica Crăciun a excelat în egală măsura atît în pictură, cit și în tapiserie. ”Tapiseriile sale de mari dimensiuni, compuse din forme ample, ondulatorii, impresionează prin sobrietatea cromatica și discreția texturii. Același ascetism cromatic îl întîlnim și în picturi alcătuite din cîteva tonalități” ( afirma regretatul artist Ion Truică în 2002, în revista Cronica).

Artista Michaela Nica Crăciun este un exemplu de consecvență modestie, generozitate și profesionalism. În arta sa se întrevede o deschidere sinceră spre lumină și armonie, spre un tip de simplitate ce înglobează complexitatea. Compunerea elementelor în cadru constituie pentru plasticiana o permanentă preocupare. Spațiul este învăluit într o căldură specifică. Lucrările sale mărturisesc o interferență continuă a sensibilități artistei, cu rigoare intelectuală. Personajele se detașează din peisaj trădînd privirea graficianului, iar întreaga scenă e structurata după legi ale decorativului, vizibile si în verticale, creînd adevărate poliptice. Culoarea este așezată cînd în tonuri contrastante, cînd în savante armonii în care ocrurile , albastrul, verdele sunt subtil încălzite de irizări de roșu. Se remarcă în creațiile sale rigoarea liniei, care este inspirat contrabalansată de curbele trupurilor, de ondulările peisajului, de mișcarea ce animă uneori întreaga compoziție.

Michaela Nica Crăciun are capacitatea prin opera sa de a comunica atitudini, permanente și universale. Multiplele ipostaze ideatice conturate,,în care eternul feminin,grațios si tulburător se evidențiază ca o temă predilectă ,modul personal de abordare estetică a realului,atmosfera uneori edenică din lucrările sale, creează portretul unei artiste complexe, pe deplin afirmate în peisajul artistic contemporan.

Albumul autobiografic Michaela Nica Craciun, la care a contribuit si fiul sau plasticianul Daniel Craciun, editat în condiții grafice deosebite de Papirus media este un omagiu adus operei sale,o pledoarie pentru evidențierea frumosului.

Critic de arta SPERANTA ȘTEFĂNESCU·8 IANUARIE 2018
     
E-mail Trimite prin email
Print Imprima acest articol
Print Comentarii (0)
     

Webmaster:
Mihai Cirneala

 
Site administrat de:

prima pagina www.fanart.ro/acropolis
Galeria FanArt | Cuprins | Rasfoire arihva | Contactati-ne

Back to topSus