Nr. 15, 6 august 2016.   Revista de analiza si informatie culturala.
 
    Literatura  Publicistica  Arte vizuale  Muzica  Teatru  Cinema  Miscellanea
 

 

Redactor-sef:
Speranta Stefanescu

Secretar de redactie:
Armand Steriadi
Viorel Hutu si arta mozaiculuI
 
Viorel Hutu este un artist plastic care a reusit sa combine in mod armonios arta sculpturii, cu cea a mozaicului prin efortul sau creator rezultand opere de arta care au un impact vizual puternic asupra celor care ii privesc lucrarile deosebit de originale si expresive totodata. Vasele sale realizate din structuri metalice peste care artistul a aplicat in mod inspirat arta mozaicului constituie elemente de d├ęcor ce transmit echilibru, dar totodata si bucuria de a trai prin cromatica de inspiratie folclorica din zona Moldovei, a mozaicului ales cu multa migala si pasiune. Elementele ornamentale geometrice sunt pictate in diverse culori si nuante. Vibratia culorilor si luciul care sustine cromatica ornamentului produce un efect plastic deosebit. De asemenea, artistul Viorel Hutu dovedeste o maiestrie aparte in elaborarea formelor. O trasatura deosebita o reprezinta diversitatea de viziuni,materializata in desene care reflecta mesaje simbol sau metafore plastice. Asa cum stim,arta mozaicului se preteaza celor mai sofisticate gusturi, punand in evidenta spiritul si personalitatea celui care alege arta mozaicului pentru a si personaliza si infrumuseta spatiul dorit.

Asa cum spunea Henri Focillon forma este doar o imagine asupra intinderii spatiale redusa la inteligibilitatea geometrica,atat timp cat nu se materializeaza. Ca si spatiul vietii, spatiul artei nu este propria sa figura schematica, abrevierea sa calculata exact. Desi este vorba de o iluzie destul de des intalnita, arta nu e o geometrie fantastica, sau mai precis o topologie mai complexa, ea este tributara greutatii, densitatii, luminii, culorii.

Artistul Viorel Hutu ne dezvaluie prin arta sa frumosul in adevaratu sens al cuvantului, prin impletirea echilibrata dintre model si culoare,prin motivele geometrice cu accente ludice ce transmit vitalitate si optimism. Lucrarile sale abordeaza atat teme religioase cat si laice si sunt executate cu un deosebit spirit spre perfectiune dublat de o afinitate speciala pentru culoare. Stau marturie in acest sens lucrarea sa grandioasa din cimitirul catolic precum si mozaicurile de mai mici dimensiuni reprezentand icoane in care se reliefeaza puterea de expresie a chipului realizat in maniera bizantina.

Vasele, asemenea unor gratioase amfore inobilate de mozaicul multicolor pot crea in sine un spectacol vizual capabil sa introduca privitorul intr un univers in care armonia, linistea si sensibilitate isi regasesc locul.Speranta Stefanescu istoric si critic de arta, 2016 Bucuresti
     
E-mail Trimite prin email
Print Imprima acest articol
Print Comentarii (0)
     

Webmaster:
Mihai Cirneala

 
Site administrat de:

prima pagina www.fanart.ro/acropolis
Galeria FanArt | Cuprins | Rasfoire arihva | Contactati-ne

Back to topSus